Grilování neodmyslitelně patří k létu K letním měsícům neodmyslitelně patří stále populárnější grilování. Z průzkumu společnosti Univeler vyplývá, že více než třetina Čechů pravidelně griluje nebo opéká. Z grilování se stává svátek, který má své kouzlo nejen pro dospělé, ale také i pro děti.

grilováníDobře připravený a vhodně zvolený pokrm připravený na grilu může být pochoutkou i pro batolata. Je však důležité, aby grilované speciality pro děti nebyly tučná masa a uzeniny.

 

Jsou dvě věci, které budete ke grilování potřebovat: gril a také zajímavé tipy na to, co na něm ukuchtit. A právě proto jsem pro Vás připravili pár receptů, které Vás určitě nalákají k vyzkoušení.

 

Grilovaná kuřecí prsa s jogurtem
Suroviny: 200g kuřecích prsou, 200 ml bílého nízkotučného jogurtu, 2 stroužky česneku, 60g cibule, 1 lžička zázvoru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička kari koření, sůl.
Příprava: Cibuli a česnek nadrobno posekáme a smícháme s jogurtem, zázvorem, citrónovou šťávou a kari kořením. Kuřecí prsa potřeme solí, vložíme do misky, zalijeme jogurtovou marinádou a dáme na 24 hodin do lednice. Maso grilujeme bez osušení od marinády, aby se na něm vytvořila jemná jogurtová kůrka a z každé strany grilujeme 3 – 5 minut. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

 

Grilovaný losos s čerstvými bylinkami
Suroviny: 5 filetů lososa, 5 lžic olivového oleje, citrónová šťáva, citrónová šťáva, koření na ryby, čerstvé bylinky, sůl.
Příprava: Z olivového oleje, citrónové šťávy, koření na ryby a posekaných čerstvých bylinek si připravíme marinádu, do které na 2 hodiny vložíme osolené filety lososa. Lososa grilujeme z obou stran a průběžně potíráme zbylou marinádou. Podáváme se zeleninovým salátem a pečivem.

 

Zeleninové špízy na grilu
Suroviny: 200g malých žampionů, 200g slaniny vcelku, 1 mladá cuketa, 6 cibulí, 1 palice česneku, 150 ml olivového oleje, 2 lžičky grilovacího koření, mletý pepř, sůl.
Příprava: Olivový olej smícháme s grilovacím kořením. Cuketu omyjeme a nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka. Žampiony očistíme a necháme vcelku. Kolečka cukety a žampiony potřeme olivovým olejem smíchaným s grilovacím kořením a necháme asi na 30 minut uležet. Zatím si očistíme česnek a cibuli. Cibuli a slaninu pokrájíme na silnější plátky. Připravenou zeleninu a slaninu střídavě napichujeme na jehly a za občasného otáčení grilujeme 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s pečivem.

 

Grilované masové kuličky
Suroviny: 40 dkg mletého hovězího a vepřového masa, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř a sůl.
Příprava: Cibuli nadrobno posekáme, česnek utřeme a smícháme s mletým masem, rozšlehaným vejcem, strouhankou, pažitkou, pepřem a solí. Ze vzniklé směsi vytvoříme kuličky a grilujeme, dokud nejsou propečené. Podáváme s pečivem nebo zeleninou.

 

Grilovaný hermelín v těstíčku
Suroviny: 2 hermelíny, balení listového těsta, 1 vejce na potření, olej, grilovací koření na sýr, sůl
Příprava: Z listového těsta vyválíme dva tenké pláty, posypeme je grilovacím kořením na sýr a válečkem koření vtlačíme do těsta. Osolíme dle chuti. Na pláty listového těsta položíme celý hermelín a zabalíme. Spáry potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto nerozdělilo. Hermelín obalený listovým těstem položíme na alobal, potřeme olejem a zabalíme. Grilujeme z obou stran tak dlouho, dokud nemá listové těsto zlatavou barvu. Během grilovaní hermelín pečlivě hlídáme, aby se těsto nespálilo. Podáváme se zeleninou a sýrovým dresingem.

 

Grilovaná jablka se zmrzlinou
Suroviny: 4 větší jablka, 4 lžičky džemu (např. jahodový, rybízový...), 1 lžíce nasekaných lískových oříšků, 4 kopečky zmrzliny (dle chuti), 1 lžička rumu (pro dospělé)
Příprava: Jablka omyjeme, osušíme a vyřízneme jádřince. Každé jablko si položíme na čtverec alobalu (velikost alobalu, aby se dalo jablko zabalit). Otvor po jádřinci naplníme džemem a lískovými oříšky (jablka pro dospělé ještě zakápneme rumem). Poté jablka zabalíme do alobalu a grilujeme asi 20 minut. Hotová jablka rozkrojíme na poloviny a na každou polovinu dáme kopeček zmrzliny.
 

Rády byste se podělily s ostatními současnými nebo budoucími maminkami o různé novinky, zajímavosti, rady a zkušenosti? Napište nám svůj příběh hned teď a my jej zařadíme mezi ostatní články.
Čtěte aktuální články:

Diskuze

Příspěvky, které obsahují reklamu nebo nevhodný obsah, budou vymazány.


Vložit nový příspěvek
Grilování
Jitka 26.06.14 14:38

Zrovna minulý víkend jsme byli na grilovačce u známých. Měli moc výborné maso. Pěkně šťavnaté a velmi chutné. Myslím, že říkali, že to kupovali od Chodury. Příští víkend budeme grilovat u nás na zahradě, takže uvažujeme, že si zajedeme pro stejné maso. Opravdu moc dobré.
odpovědět

x
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Speciál o ovulaci: Jak poznám ovulaci

V druhém díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Speciál o ovulaci: Co je to ovulace a plodné dny

V prvním díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Těhotenská průkazka: zkratky a cizí slova

Nevyznáte se ve všech těch cizích slovech a... více zde >>

Těhotenská průkazka

Těhotenská průkazka je nejdůležitější doklad... více zde >>

Jak vybrat jméno pro dítě

Už jako malá jste snila o tom, jaké jméno dáte... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu IV.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu III.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu II.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu I.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Jsou strie Vaší noční můrou?

Bojíte se že Vám vzniknou strie nebo je už... více zde >>

Lékařská vyšetření v těhotenství

Během těhotenství Vás čeká mnoho zdravotních... více zde >>

Příznaky těhotenství

Příznaků těhotenství je celá řada. Ne všechny a... více zde >>

Třetí trimest (169 - 266.den těhotenství)

Třetí těhotenský trimestr je už aji ten... více zde >>

Druhý trimest (85 - 168.den těhotenství)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější... více zde >>

První trimestr (0 - 84. den těhotenství)

První období těhotenství z pohledu miminka. více zde >>

V košíku je
0 produktů za 0 Kc koupit
Tipy ze shopu

nejprodavanejsi

Bonella
FORTE

krém pro prevenci strií
Cena: 172 Kč Hyalgel forte
-

nejprodavanejsi

Mega LECITIN


Cena: 121 Kč
MegaLECITIN
-
Silvita s.r.o. | vytvořila společnost Best One Service s.r.o., autorem obsahu je Best One Service s.r.o. Copyright ©