Polévky, které zahřejí Víte, co vás v těchto mrazivých dnech určitě zahřeje? Talíř horké polévky! Máme tu pro vás čtyři polévky, které vás určitě zahřejí.

Nejlepším receptem na zimou prokřehlé tělo je pořádná polévka! Nejen zahřeje, ale taky vás pěkně zasytí. Talíř horké polévky vám dodá energii, sílu a postaví vás na nohy.


Bramborová polévka s houbami

Suroviny: 4 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 menšího celeru , kousek květáku a pórku, 3 stroužky česneku, hrst sušených hub, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce tuku na jíšku, 1,5 l vody, kmín, sůl, majoránka.

Příprava: Nejprve si namočíme sušené houby do horké vody. Brambory nakrájíme na menší kousky, mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubším struhadle. Zeleninu společně s bramborami dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín, majoránku, houby a necháme vařit 15 minut. Mezitím si z tuku a hladké mouky připravíme jíšku, kterou naředíme studenou vodou, přidáme prolisovaný česnek a dobře promícháme. Vlijeme do polévky a přivedeme k varu.

 

Česnečka se sýrem a šunkou

Suroviny: 1 – 2 paličky česneku, 1 menší cibule, 4 střední brambory, 1 kostka bujónu (zeleninového nebo hovězího), olej, kmín, 15dkg šunky, strouhaný sýr na posypání, chlebové krutony.

Příprava: Cibuli a česnek očistíme a najemno nasekáme. Česnek můžeme také prolisovat, záleží, jak má kdo rád. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme česnek, krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou. Přidáme brambory, bujón, kmín, osolíme a opepříme. Vaříme, dokud nebudou brambory měkké. Hotovou polévku na talířích posypeme strouhaným sýrem, na kostičky nakrájenou šunkou a chlebovými krutony.

 

Maďarská gulášová polévka

Suroviny: 400 g předního hovězího masa, 120 g uzené slaniny, 400 g cibule, 280 g brambor, 240 g mrkve, 240 g rajčat, 1, 5 l vody, 2 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, 2 lžíce sladké papriky, 2 dl kysané smetany, špetka cukru, sůl.

Příprava: Hovězí maso a slaninu nakrájíme na větší kousky a v hrnci po obou stranách orestujeme. Přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a podusíme. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, zalijeme vodou a vše asi 60 minut vaříme. Když je maso měkké, polévku dochutíme a zjemníme smetanou.

 

Moravská zelňačka

Suroviny: 1000 g uzených vepřových žebírek, 2 l vody, 400 g brambor, 500 g kysaného zelí, 50 g hladké mouky, sůl, drcený kmín, kysaná smetana, zelená petrželka.

Příprava: Uzená žebírka opereme, dáme do studené vody a přivedeme k varu. Když je maso měkké, scedíme vývar a maso zbavíme kostí. Část vývaru nalijeme na překrájené zelí a na kostky nakrájené brambory, přidáme kmín, sůl a vaříme doměkka. Druhou část vývaru zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a povaříme. Po provaření spojíme zahuštěný vývar s uvařenými bramborami, zelím a velkými kousky žebírek. Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou.

Rády byste se podělily s ostatními současnými nebo budoucími maminkami o různé novinky, zajímavosti, rady a zkušenosti? Napište nám svůj příběh hned teď a my jej zařadíme mezi ostatní články.
Čtěte aktuální články:

Diskuze

Příspěvky, které obsahují reklamu nebo nevhodný obsah, budou vymazány.


Vložit nový příspěvek
mňam
Andrea 07.01.09 13:02

Hned bych si nějakou tu polévku dala!
odpovědět

x
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Speciál o ovulaci: Jak poznám ovulaci

V druhém díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Speciál o ovulaci: Co je to ovulace a plodné dny

V prvním díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Těhotenská průkazka: zkratky a cizí slova

Nevyznáte se ve všech těch cizích slovech a... více zde >>

Těhotenská průkazka

Těhotenská průkazka je nejdůležitější doklad... více zde >>

Jak vybrat jméno pro dítě

Už jako malá jste snila o tom, jaké jméno dáte... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu IV.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu III.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu II.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu I.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Jsou strie Vaší noční můrou?

Bojíte se že Vám vzniknou strie nebo je už... více zde >>

Lékařská vyšetření v těhotenství

Během těhotenství Vás čeká mnoho zdravotních... více zde >>

Příznaky těhotenství

Příznaků těhotenství je celá řada. Ne všechny a... více zde >>

Třetí trimest (169 - 266.den těhotenství)

Třetí těhotenský trimestr je už aji ten... více zde >>

Druhý trimest (85 - 168.den těhotenství)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější... více zde >>

První trimestr (0 - 84. den těhotenství)

První období těhotenství z pohledu miminka. více zde >>

V košíku je
0 produktů za 0 Kc koupit
Tipy ze shopu

nejprodavanejsi

Bonella
FORTE

krém pro prevenci strií
Cena: 172 Kč Hyalgel forte
-

nejprodavanejsi

Mega LECITIN


Cena: 121 Kč
MegaLECITIN
-
Silvita s.r.o. | vytvořila společnost Best One Service s.r.o., autorem obsahu je Best One Service s.r.o. Copyright ©