Recepty z bylinkové zahrádky Bylinky dodávají jídlu chuť, vůni, hezky jej ozdobí, ale také v sobě mají spoustu vitamínů. Vyzkoušejte některé recepty z oblíbených bylinek.

Bazalka
Bazalka je neoblíbenější bylinkou ve Středomořské kuchyni. Je to bylinka velmi aromatické až peprné nasládlé vůně. Do jídla ji můžete přidávat sušenou nebo syrovou. Nejvíce se hodí k rajčatovým salátům, rybám, různým sýrů, do těstovin a omáček.

 

Těstovinový salát s bazalkou
Suroviny: balíčku těstovin, hlávky ledového salátu, 1 hrst čerstvé bazalky, 2 – 3 rajčata, 1 malá okurka (nebo okurky větší), 1 menší paprika, 2 snítky petrželky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička italských bylinek (k dostání v supermarketech), pepř a sůl na dochucení.

Příprava: Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeného na obalu. Mezitím než se těstoviny uvaří si připravíme zeleninu. Omytou papriku, ledový salát, okurku a rajčata pokrájíme na malé kousky, bazalku a petrželku nasekáme.
Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou. Vychladlé těstoviny smícháme se zeleninou a bylinkami, pokapeme olivovým olejem, posypme italským kořením a podle chuti osolíme, opepříme a podáváme.

 

Kerblík
Kerblík byla oblíbená bylinka v kuchyni našich babiček. Listy kerblíku jsou nasládlé a mají anýzovou až kořeněnou chuť. Nejlépe se hodí do polévek, omáček a salátů.

 

Kerblíková polévka
Suroviny: 1l vývaru, 2 dl smetany, 1 žloutek, 1 tavený sýr, hrst pokrájeného kerblíku, muškátový oříšek, pažitka, petrželka, citrónová šťáva, sůl.
Příprava: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vývaru. Podle chuti osolíme a přidáme muškátový oříšek. Jakmile se brambory uvaří, přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, přidáme tavený sýr a dobře promícháme. Když se sýr roztaví, nasypme posekané bylinky (kerblík, pažitku, petrželku) a dochutíme citrónem.

 

Tymián
Tymián je charakteristický svou pikantní a lehce hořkou chutí. Čerstvý tymián se přidává do masitých i zeleninových pokrmů.. Tymián najdeme v mnoha mezinárodních kuchyních (Mexiko, Španělsko, Francie...), kde bývá součástí tradičních pokrmů. V české kuchyni se používá zejména do svíčkové a při přípravě zvěřiny

 

Vepřové kotlety na tymiánu
Suroviny: 2 ks vepřových kotlet, 40 dkg brambor, 3 paličky česneku, 4 dl vody na podlití, 1 lžička tymiánu, mletý černý pepř a sůl.
Příprava: Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme do hrnce s dvojitým dnem a prudce po obou stranách opečeme. Oloupané brambory nakrájíme na kolečky nebo na čtvrtky a spolu se půl lžičkou tymiánu je nasypeme do hrnce na kotlety. Všechno posypeme nasekaným česnekem a zbývajícím tymiánem. Lehce posolíme, zalijeme vodou a dusíme přiklopené pokličkou. V průběhu dušení kotlety podléváme dle potřeby. Hotové kotlety ihned podáváme.


Česneková pomazánka s tymiánem
Suroviny: 150 ml majonézy, 200g tvrdého sýra, 6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, petrželová nať.
Příprava: Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, majonézu a dobře promícháme. Vmícháme najemno nasekaný tymián, lžičku hořčice a promícháme. Hotovou pomazánku namažeme na pečivo a ozdobíme nasekanou petrželovou natí.


Libeček
Libeček je aromatická bylinka původem z Persie s příjemnou vůní, která připomíná polévkové koření. Hodí se k dochucení polévek, brambor, rýže, nádivek, omáček a dušených jídel.

 

Zapečený květák s libečkem
Suroviny: 1 květák, 6 větších brambor, 100g nivy, 100g eidamu, 4 vejce, 3 stroužky česneku, 2 hrsti nasekaného čerstvého libečku, pepř, sůl a olej.
Příprava: Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je vyjmeme a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a rozložíme do ní oloupané syrové brambory pokrájené na kolečka. Brambory osolíme, opepříme, posypeme libečkem a rozložíme růžičky uvařeného květáku. Jednotlivé vrstvy brambor a květáku střídáme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nakonec vše zalijeme rozkvedlanými vejci s nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem a dáme péct.

 

Řeřicha
Řeřicha je bylinka s příjemnou štiplavou chutí a vůní, která připomíná ředkvičky. V kuchyni se používá výhradně čerstvá. Je výborná na chléb se sýrem nebo máslem, hodí se do pomazánek a salátů.

 

Řeřichový salát s fazolkami
Suroviny: 200g fazolek, 1 velký svazek řeřichy, 1 svazek ředkviček, 4 rajčata, 1 červená cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce octa, pepř, špetka cukru.
Příprava: Fazolky očistíme, omyjeme a dáme vařit do vroucí vody asi na 8 – 10 minut. Poté je scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Rajčata si nakrájíme na malé měsíčky, ředkvičky na půlky a cibuli najemno nasekáme. Z octa, soli, pepře, cukru a oleje si připravíme zálivku (dobře promícháme). Připravenou zeleninu promícháme spolu s posekanou řeřichou, zalijeme zálivkou a podáváme.
 

Rády byste se podělily s ostatními současnými nebo budoucími maminkami o různé novinky, zajímavosti, rady a zkušenosti? Napište nám svůj příběh hned teď a my jej zařadíme mezi ostatní články.
Čtěte aktuální články:

Diskuze

Příspěvky, které obsahují reklamu nebo nevhodný obsah, budou vymazány.


Vložit nový příspěvek

V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky

x
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Speciál o ovulaci: Jak poznám ovulaci

V druhém díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Speciál o ovulaci: Co je to ovulace a plodné dny

V prvním díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Těhotenská průkazka: zkratky a cizí slova

Nevyznáte se ve všech těch cizích slovech a... více zde >>

Těhotenská průkazka

Těhotenská průkazka je nejdůležitější doklad... více zde >>

Jak vybrat jméno pro dítě

Už jako malá jste snila o tom, jaké jméno dáte... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu IV.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu III.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu II.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu I.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Jsou strie Vaší noční můrou?

Bojíte se že Vám vzniknou strie nebo je už... více zde >>

Lékařská vyšetření v těhotenství

Během těhotenství Vás čeká mnoho zdravotních... více zde >>

Příznaky těhotenství

Příznaků těhotenství je celá řada. Ne všechny a... více zde >>

Třetí trimest (169 - 266.den těhotenství)

Třetí těhotenský trimestr je už aji ten... více zde >>

Druhý trimest (85 - 168.den těhotenství)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější... více zde >>

První trimestr (0 - 84. den těhotenství)

První období těhotenství z pohledu miminka. více zde >>

V košíku je
0 produktů za 0 Kc koupit
Tipy ze shopu

nejprodavanejsi

Bonella
FORTE

krém pro prevenci strií
Cena: 172 Kč Hyalgel forte
-

nejprodavanejsi

Mega LECITIN


Cena: 121 Kč
MegaLECITIN
-
Silvita s.r.o. | vytvořila společnost Best One Service s.r.o., autorem obsahu je Best One Service s.r.o. Copyright ©