Středomořská kuchyně Středomořská kuchyně patří mezi nejbohatší na vitamíny. Jídla jsou jednoduchá a bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce. Dneska jsme pro Vás připravili malou ochutnávku některých tradičních středomořských pokrmů.

receptyGazpacho
Tradiční španělská studená zeleninová polévka
Suroviny: 450g rajčat, 400g rajčatového protlaku, 1 cibule, salátové okurky, 1 zelená paprika, 1 stroužek česneku, 15 ml olivového oleje, 15 ml vinného octa (červeného), 20 ml citrónové šťávy, pepř.
Příprava: Rajčata omyjeme a spáříme. Poté je oloupeme a zbavíme jadérek. Očistíme si cibuli a česnek, cibuli nadrobno nasekáme a česnek prolisujeme. Papriku očistíme a pokrájíme na proužky. Okurku nakrájíme na menší kousky.
Rajčata, cibuli, rajčatový protlak, česnek, olej, ocet a pepř vložíme do mixéru a mixujeme, dokud není směs hladká. Poté přidáme citrónovou šťávu, dochutíme a znovu mixujeme.
Hotovou polévku nalijeme do mísy a dáme vychladit. Polévku podáváme vychlazenou a ozdobenou paprikou.

 

Benátské rizoto
Výborné italské rizoto
Suroviny: 400g rýže, 40g šunky, 80g másla, 750 ml vývaru, 200g čerstvého hrášku, 100g strouhaného parmezánu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl.
Příprava: Do kastrolu dáme 40g másla a necháme ho rozpustit. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou šunku a orestujeme. Poté přidáme rýži, hrášek, dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Jakmile je rizoto uvařené, přimícháme zbytek másla, dáme do mísy, posypeme parmezánem a podáváme.

 

Musaka
Řecké národní jídlo
Suroviny: 1,5kg lilku, 1,5kg mletého libového masa, 1kg brambor, 3 rajčata, 1 větší cibule, 125g sýru eidam, 60 ml olivového oleje, 60 ml bílého vína, sůl, pepř, olej na smažení.
Suroviny na omáčku: 250 ml mléka, 2 polévkové lžíce másla, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 vejce, 60g strouhaného sýra, sůl.
Příprava: Lilek pokrájíme na silnější plátky, osolíme a necháme je alespoň hodinu odležet. Na olivovém oleji si mezitím orestujeme cibuli a maso, poté přidáme víno a oloupaná rozmačkaná rajčata. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 40 minut. Odležený lilek opláchneme, osušíme a po obou stranách opečeme na oleji dozlatova.
Zapékací misku vymažeme máslem, na dno položíme polovinu lilku, posypeme polovinou strouhaného sýra, přidáme masovou směs, pokryjeme vrstvou zbylého lilku a posypeme zbytkem sýra.
Příprava omáčky: Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme mlékem a povaříme. Poté přidáme sýr, osolíme a za stálého míchání přidáme rozšlehané vejce. Hotovou omáčkou zalijeme směs v zapékací misce a dáme zapéct do trouby.

 

Hruškový salát s parmezánem
Italský salát
Suroviny: 3 zralé hrušky, 115g rokety (případně rukoly), 75g strouhaného parmezánu, 2 lžičky citrónové šťávy, 3 lžíce ořechového oleje, pepř, toustový chléb jako přílohu.
Příprava: Hrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, dáme do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Poté přidáme listy rokety (nebo rukoly), pokapeme olejem a dobře promícháme. Poté rozdělíme na talíře, posypeme parmazánem a ochutíme pepřem.
 

Rády byste se podělily s ostatními současnými nebo budoucími maminkami o různé novinky, zajímavosti, rady a zkušenosti? Napište nám svůj příběh hned teď a my jej zařadíme mezi ostatní články.
Čtěte aktuální články:

Diskuze

Příspěvky, které obsahují reklamu nebo nevhodný obsah, budou vymazány.


Vložit nový příspěvek

V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky

x
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Speciál o ovulaci: Jak poznám ovulaci

V druhém díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Speciál o ovulaci: Co je to ovulace a plodné dny

V prvním díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Těhotenská průkazka: zkratky a cizí slova

Nevyznáte se ve všech těch cizích slovech a... více zde >>

Těhotenská průkazka

Těhotenská průkazka je nejdůležitější doklad... více zde >>

Jak vybrat jméno pro dítě

Už jako malá jste snila o tom, jaké jméno dáte... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu IV.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu III.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu II.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu I.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Jsou strie Vaší noční můrou?

Bojíte se že Vám vzniknou strie nebo je už... více zde >>

Lékařská vyšetření v těhotenství

Během těhotenství Vás čeká mnoho zdravotních... více zde >>

Příznaky těhotenství

Příznaků těhotenství je celá řada. Ne všechny a... více zde >>

Třetí trimest (169 - 266.den těhotenství)

Třetí těhotenský trimestr je už aji ten... více zde >>

Druhý trimest (85 - 168.den těhotenství)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější... více zde >>

První trimestr (0 - 84. den těhotenství)

První období těhotenství z pohledu miminka. více zde >>

V košíku je
0 produktů za 0 Kc koupit
Tipy ze shopu

nejprodavanejsi

Bonella
FORTE

krém pro prevenci strií
Cena: 172 Kč Hyalgel forte
-

nejprodavanejsi

Mega LECITIN


Cena: 121 Kč
MegaLECITIN
-
Silvita s.r.o. | vytvořila společnost Best One Service s.r.o., autorem obsahu je Best One Service s.r.o. Copyright ©