Tradiční velikonoční recepty I. Stejně jako Vánoce, tak i Velikonoce mají své tradiční pokrmy, které by neměly na stole chybět.

Velikonoční věnec

Suroviny: 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 110 g másla, 30 g droždí, 3 žloutky, 1 lžíce rozinek, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce strouhané citrónové kůry, 1 vejce na potření, tuk na vymazání, mouka na posypání válu, moučkový cukr na ozdobu

Příprava: Ze 100 ml vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít. Máslo, žloutky a vanilkový cukr utřeme, přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, kůru a zbytek vlažného mléka a vypracujeme těsto. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nechytá na válu. Zapracujeme rozinky a necháme kynout asi 50 minut.

Po vykynutí z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Dáme na vymazaný plech a necháme kynout 20 min. Poté potřeme vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Až se těsto zapeče, snížíme teplotu na 175 °C a dopečeme. Hotový velikonoční věnec ozdobíme moučkovým cukrem.

 

Dvoubarevný velikonoční beránek

Suroviny: 1/8 l mléka, 280 g polohrubé mouky, 280 g moučkového cukru, 6 vajec, 2 lžíce kakaa, citrónová šťáva, tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr.

Příprava: Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, dochutíme citrónovou šťávou a postupně přidáváme mléko a mouku a nestále mícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu necháme světlou a druhou obarvíme kakaem. Do vymazané a moukou vysypané formy dáme nejprve jednu polovinu těsta a pak druhou. Pečeme zvolna v předehřáté troubě asi 50 minut. Jestli je beránek propečená zjistíme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se těsto na špejli nelepí je beránek upečený. Po vychladnutí beránka vyklopíme a ozdobíme moučkovým cukrem.

 

Velikonoční mazanec

Suroviny: 0,5 l mléka, 700 g hladké mouky, 70 g cukru, 30 g droždí, 100 g másla, 1 vejce, citrónová kůra, vanilka, rozinky, mandle a vejce na potření.

Příprava: Mouku nasypeme do mísy a vytvoříme v ní důlek. Do něj dáme droždí, posypeme cukrem, zalijeme trochou mléka, zamícháme a necháme v teple vykvasit. Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme tuhé těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 2 díly, ze kterých vypracujeme bochánky. Na každém pak nožem uděláme kříž, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Jestli je mazanec propečený zjistíme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se těsto na špejli nelepí je mazanec upečený.

 

Velikonoční jidáše mazané medem

Suroviny: 250 ml mléka, 500 g hladké mouky, 1 lžíce pískového cukru, 120 g másla, 2 žloutky, 30 g droždí, 80 g medu, špetka soli a citrónová kůra.

Příprava: Ze 100 ml vlažného mléka, droždí, cukru a 1 lžíce mouky vytvoříme kvásek a necháme kynout na teplém místě asi 10 minut. Změklé máslo spolu se žloutky a medem utřeme do pěny, postupně přimícháme mouku, zbytek mléka, kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout. Poté z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do spirály. Dáme na vymazaný plech a necháme 15 minut kynout. Poté plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Upečené, ještě horké jidáše potíráme medem.

 
Rády byste se podělily s ostatními současnými nebo budoucími maminkami o různé novinky, zajímavosti, rady a zkušenosti? Napište nám svůj příběh hned teď a my jej zařadíme mezi ostatní články.
Čtěte aktuální články:

Diskuze

Příspěvky, které obsahují reklamu nebo nevhodný obsah, budou vymazány.


Vložit nový příspěvek

V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky

x
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Speciál o ovulaci: Jak poznám ovulaci

V druhém díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Speciál o ovulaci: Co je to ovulace a plodné dny

V prvním díle našeho speciálu o ovulaci se... více zde >>

Těhotenská průkazka: zkratky a cizí slova

Nevyznáte se ve všech těch cizích slovech a... více zde >>

Těhotenská průkazka

Těhotenská průkazka je nejdůležitější doklad... více zde >>

Jak vybrat jméno pro dítě

Už jako malá jste snila o tom, jaké jméno dáte... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu IV.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu III.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu II.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Těhotenství týden po týdnu I.

Jste těhotná a velice Vás zajímá vývoj miminka... více zde >>

Jsou strie Vaší noční můrou?

Bojíte se že Vám vzniknou strie nebo je už... více zde >>

Lékařská vyšetření v těhotenství

Během těhotenství Vás čeká mnoho zdravotních... více zde >>

Příznaky těhotenství

Příznaků těhotenství je celá řada. Ne všechny a... více zde >>

Třetí trimest (169 - 266.den těhotenství)

Třetí těhotenský trimestr je už aji ten... více zde >>

Druhý trimest (85 - 168.den těhotenství)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější... více zde >>

První trimestr (0 - 84. den těhotenství)

První období těhotenství z pohledu miminka. více zde >>

V košíku je
0 produktů za 0 Kc koupit
Tipy ze shopu

nejprodavanejsi

Bonella
FORTE

krém pro prevenci strií
Cena: 172 Kč Hyalgel forte
-

nejprodavanejsi

Mega LECITIN


Cena: 121 Kč
MegaLECITIN
-
Silvita s.r.o. | vytvořila společnost Best One Service s.r.o., autorem obsahu je Best One Service s.r.o. Copyright ©